Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

De kersttoespraak van... de planteneter

door Boele Ytsma op 24 december 2014 om 15:03 over , , , , , en
24 dec

Het is midwinter. De oude Germanen vierden dezer dagen het oude Joelfeest. Het feest waarin ze vierden dat het niet meer donkerder wordt, dat ze weer op weg gingen naar de zomer, naar het licht. Later gaf keizer Constantijn aan dat feest een nieuwe betekenis, door het te verbinden met de geboorte van Jezus. Kerstenen heet dat. Het was maar een kleine stap - immers van Jezus wordt gezegd dat hij nieuw licht en nieuw leven in de wereld bracht. Wat betekenen deze dagen voor jou aan de vooravond van een nieuw jaar?

Kerst raakt

Ik wil op deze eerste kerstdag niet veel tijd van je vragen. Alleen stel ik je deze vraag: wat betekent kerst voor jou? Is dat inderdaad het feest van de geboorte van Jezus? Dan zul je waarschijnlijk dezer dagen in de kerk zingen van vrede en liefde en ‘welbehagen’. Mooi.

Of is kerst voor jou vooral een familiefeest? Dan zit je waarschijnlijk vanmiddag of vanavond met je mooiste kleren aan een rijk gedekte tafel met kaarsen. Dan zijn woorden als gezelligheid, gastvrijheid, liefde en overvloed belangrijk voor je. Heerlijk.

Of voel je je vooral verwant aan het oude Joelfeest en vier je dezer dagen de midwinterzonnewende. Dan probeer je waarschijnlijk deze dagen het oude achter je te laten en je te richten op het nieuwe dat komen gaat. Je viert het licht dat weer terugkeert. Prachtig.

Iedereen voelt dat kerst iets bijzonders is. Keiharde DJ’s worden gevoelige mannen als ze zes dagen in een glazen huis zitten opgesloten. Door het hele land zetten mensen zich in voor goede doelen. Zelfs in grimmige oorlogen worden tijdens kerst bestanden afgekondigd. Kerst raakt mensen – kerst zet ons even stil.

Belangrijke woorden

Mag ik je dan vandaag ook vragen even stil te staan bij jouw leven? Als tijdens deze dagen liefde, vrede,  mededogen, overvloed en licht heel belangrijk voor je zijn, hoe is dat dan de overige 364 dagen van het jaar? Hebben deze woorden een houdbaarheid van één dag of betekenen ze meer?

Zou je deze woorden niet tot de belangrijkste woorden van je leven willen maken? Liefde voor mensen, liefde voor het leven, liefde voor alles wat leeft. Mededogen voor wat kwetsbaar is, mededogen voor wie lijdt en pijn heeft. Vrede tussen mensen en vrede tussen volken. Overvloed voor iedereen, waar je ook woont op deze planeet; overvloed zonder onderscheid. Licht in heel ons bestaan, geen zaken meer die het licht niet kunnen zien.

Voor mij is het duidelijk. Ik wil dat. Ik wil dat liefde, vrede, mededogen, overvloed en licht de belangrijkste woorden van mijn leven zijn. Ik wil die woorden elke dag van mijn leven voelen en laten zien, in alle keuzes die ik maak.

Keuzes maken

Daarom kan ik niet anders dan planteneter zijn, veganist zo je wilt. Niet alleen met kerst, maar elke dag van het jaar. Elk van deze woorden – liefde, vrede, mededogen, overvloed en licht – vraag om keuzes, ze zijn niet vrijblijvend!

Liefde gaat voor mij niet samen met het eten van gemartelde dieren uit een wrede bio-industrie waarin dieren nog geen 10% van hun natuurlijke leeftijd halen. Mededogen betekent voor mij: geen onnodig lijden toestaan. In élke vorm van veeteelt en visserij is er sprake van onnodig lijden – immers wij hebben niets daarvan nodig voor onze gezondheid. Het niet eten van dieren en dierlijke producten is voor mij de enig mogelijke conclusie als ik wil leven in liefde en mededogen.

Ik wil in vrede leven. Maar vrede is alleen maar mogelijk als ik geen partij ben in een oorlog… de oorlog tegen de planeet, de oorlog tegen dieren, de oorlog tegen vissen. Vrede is ook alleen maar waar als ik niet ten koste van andere aardbewoners eet. Als mijn overvloed niet de honger van anderen tot gevolg heeft. Het eten van vlees en melk vraagt meer grondstoffen, land en water dan er is voor mij. Ik kan alleen in vrede leven als ik mijn plek ken. Als planteneter ken ik mijn plek – dan kan iedereen leven in overvloed!

Ik wil in het licht leven, 365 dagen per jaar. Geen dingen verborgen moeten houden die het licht niet kunnen zien. Ik wil kunnen zien en aanzien hoe mijn voedsel wordt gemaakt. Maar de ‘productie’ van vlees, vis, zuivel en eieren wordt aan ons oog onttrokken, omdat het eenvoudigweg te gruwelijk is om aan te zien. Wij zien de 560 miljoen dieren niet die er jaarlijks in Nederland onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden, wij zien de 1,2 miljoen dode dieren niet die er dagelijks in Nederland worden geslacht. We zien het bloedbad niet dat zich dagelijks op zee afspeelt. Wij zien de haantjes niet die levend verhakseld worden. En dat willen we ook niet zien. Dat verdraagt het licht niet…

Liefde, mededogen, vrede, overvloed en licht. Ik wil je vandaag uitdagen om na te denken over deze woorden. Betekenen ze wat voor jou? Zijn ze belangrijk genoeg om er keuzes aan te verbinden? Wil jij in het reine komen met je eigen geweten? Wil jij thuiskomen bij je idealen en waarden?

Ik wens je een liefdevolle kerst!

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --