Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

11 Tips voor een gezonde kerst

door Boele Ytsma op 13 december 2012 om 00:02 over , , , , , en
13 dec

Gaan kerst en gezond eten wel samen? Kerst is een tijd van gezelligheid, van samenzijn met vrienden en familie en van overvloedig eten. Daar kijk je naar uit. Dat moet vooral heel lekker zijn. Dan ga je toch niet nadenken over gezond eten? Toch? Ja, of juist wel. Ik denk dat er goede redenen zijn om wél na te denken over een gezond kerstmaal. En bovendien: wie zegt dat dat niet lekker en overvloedig kan zijn? Laat mij je vandaag helpen met 11 tips én met een heerlijk kerstdiner!

Luister hier naar de podcast!

Kerst: goed voor jou en anderen!

Ik daag je uit om wél na te denken over je kerstmaal. Allereerst natuurlijk naar aanleiding van de aard van het feest: kerst! Vanouds een christelijk feest rond de geboorte van Jezus. Een feest dat mensen inspireert om goed te doen voor anderen. Kerstbestanden, kerstcadeaus, kerstacties. Het gebeurt tot op de dag van vandaag. Goed beschouwd past daar natuurlijk geen maaltijd bij die anderen of jezelf schaadt. Laat staan een maaltijd waarvoor dieren hebben moeten lijden en sterven. Denk daar eens over na als je je menu samenstelt.

Wie geen zin heeft in januari weer te moeten lijnen, doet er ook goed aan om wel na te denken over wat kerst op tafel brengt. Veel mensen komen in december kilo’s aan. Dat brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee, niet alleen op korte termijn, maar ook op langere termijn. Diëtisten, afvalgoeroes en sportscholen spinnen hier in januari garen bij, dat laat zich raden. Feit is dat velen na verloop van enkele maanden nog steeds een deel van dat extra gewicht bij zich dragen. Veel mensen komen op deze manier elke jaar blijvend een paar pond of kilo aan.

Het kan anders! Je kunt een heerlijke kerst hebben, lekker en zelfs veel eten en toch niet geconfronteerd worden met extra kilo’s.

Elf tips!

Ik geef je 11 tips voor gezonde feestdagen:

1. Ontbijt elke dag goed, bij voorkeur met veel fruit of een groene smoothie. Een voedzaam ontbijt voorkomt dat je in de loop van de ochtends snel gaat snoepen of snaaien. Bovendien helpt fruit en groente je lichaam schoon te maken. Heb je dus de avond ervoor zwaar getafeld, eet dan de volgende ochtend veel fruit. Wie de dag begint met een uitgeperste citroen in een beker water helpt bovendien zijn lever om vetten en afvalstoffen goed te verwerken

2. Eet, voordat je naar vrienden of familie gaat, vooraf nog wat fruit. Het zal je eerste trek stillen, waardoor de kans op ‘overeten’ veel kleiner is. Wie hongerig aan een maaltijd begint, eet meestal teveel. Zorg gedurende de feestdagen dat je altijd overvloedig fruit in huis hebt.

3. Bedenk hoe je je wilt voelen tijdens en na de maaltijd. Vind je het fijn om uren na een maaltijd nog zwaar en loom te zijn, omdat je lichaam al je vette eten nog moet verwerken? Is het ‘genot’ van een maaltijd je de ‘ellende’ van de buikpijn daarna waard? Hoe fijn is het om na een maaltijd niet alleen voldaan en tevreden te zijn, maar ook energiek en fit.

4. Maak het je bewust als je gaat eten of snoepen op een moment dat je je eigenlijk prima voelt en geen trek hebt. Waarom eet je dan? Het hoeft niet per se te betekenen dat je overal nee tegen zegt, maar het kan wel je ‘maat’ bepalen. Maak het je bewust, dan kun je op dat moment zelf een keuze maken.

5. Let op suiker en vet en vooral op de combinatie van die twee. Natuurlijk raad ik je de geraffineerde suiker en witmeelproducten af. En hetzelfde geldt voor vetten, vooral de dierlijke vetten: liever helemaal niet. Maar tijdens de feestdagen is dat soms niet te vermijden. Let er dus op. En vooral: vermijd de combinatie van vetten en suikers in één maaltijd.

6. Schep niet te grote porties per keer op en neem daarbij vooral (of nog liever: uitsluitend) de plantaardige gerechten: groente, aardappelen, rijst, peulvruchten.

7. Drink veel water gedurende de dag. Het helpt je lichaam bij de verwerking van het voedsel. Bovendien eet je tijdens de feestdagen meestal zouter dan normaal.

8.Matig je alcoholinname. Een wijntje bij je kerstdiner is heerlijk en toasten op het nieuwe jaar hoort natuurlijk met champagne. Maar veel alcohol brengt grote schade toe aan je lichaam en zet bovendien je lever aan tot vetopslag.

9. Zorg voor voldoende beweging, vooral na de maaltijden. Maak een lekkere wandeling of doe spelletjes waarmee in je beweging komt. En als je regelmatig sport, sla dan vooral niet over tijdens de feestdagen. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

10. Zorg voor voldoende slaap. Natuurlijk kunnen de feestdagen zelf latertjes worden. Maar dat wil niet zeggen dat je ook alle andere dagen laat naar bed zou moeten gaan. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich het best. Gebruik dus je eventuele vrije dagen ook om eens lekkere lange nachten te slapen. Vermijd eten vlak voor je naar bed gaat, het zal je nachtrust enorm ten goede komen.

11. Misschien is de beste tip wel: trek het initiatief naar je toe. Als jij de gastvrouw of gastheer bent, als jij kookt, als jij de inkopen doet, dan kun je zelf bepalen wat er op tafel komt. Natuurlijk is dat een behoorlijke uitdaging, zeker als je gasten krijgt. Maar het is ook een prachtige kans om anderen te laten beleven dat een heerlijk en overvloedig kerstmaal ook gezond kan zijn. Maak het royaal en gevarieerd!

Een plantaardige kerst

Wij hebben voor jou een uitgebreid kerstmaal samengesteld, 100% diervriendelijk en 100% plantaardig. Kerst vieren zonder schuldgevoel, zonder buikpijn en zonder een boze weegschaal – het kan! 

De recepten voor een plantaardige kerst ontvang je gratis bij de laatste nieuwsbrief. Ontvang je die nog niet, schrijf je dan nu in. Je ontvangt dan meteen de laatste nieuwsbrief met de kerstrecepten! 

Deel in de reacties hieronder jouw favoriete kerstrecept.

Wij wensen je heerlijke en gezonde kerstdagen toe!

Heleen en Boele Ytsma

Luister hier naar de podcast!

 

P.S. 1: Wil je meer weten over de plantaardige lifestyle, schrijf je dan vrijblijvend in voor de GRATIS 7-daagse basiscursus planteneten.

P.S. 2: Je kunt nog de hele maand december gebruik maken van de decemberactie!

P.S. 3: Maak kennis met ons nieuwe programma: De Plantaardige Honderd

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --