Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

Gewicht verliezen? Ga nooit lijnen!

door Boele Ytsma op 22 november 2012 om 05:30 over , , , , , , , , , , , en
22 nov

Iedereen zou het intussen kunnen weten: lijnen werkt niet! Ik krijg talloze mailtjes van mensen die hopeloos zijn, omdat ze na het zoveelste dieet weer zijn aangekomen en zwaarder zijn dan ervoor. Geloof me, diëten werken niet! Jawel, je verliest vast in het begin wat kilo’s, soms zelfs spectaculair veel kilo’s. Dat zijn dan ook de verhalen die mensen steeds weer verleiden om te gaan lijnen. Maar onderzoek na onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig lijnen of diëten volgen, op lange termijn zwaarder worden.

Daar is ook wel een goede reden voor. Laten we eens kijken naar de twee belangrijkste soorten diëten: (1) de caloriebeperking en (2) de eiwitdiëten.

Caloriebeperking werkt niet!

De caloriebeperking gaat uit van de eenvoudige rekensom: als je meer calorieën verbrandt dan je eet, val je af. En dus gaan mensen minder eten en meer bewegen (om zo meer te verbranden). Daarmee komt het lichaam in een staat van honger. En inderdaad: mensen vallen af. Natuurlijk, het lichaam gaat lichaamsvet gebruiken als brandstof. Tot zover klopt de theorie.

Maar het is de honger zelf die de valkuil is. Zowel het lichaam als de geest gaan in de overlevingstand. De stofwisseling vertraagt om energie te sparen. En onze geest gaat op zoek naar oplossingen. Je wordt meer en meer gefocust op het eten dat je niet mag eten . Overal zie je etende mensen, overal ruik je lekkere broodjes, je geest wordt een radar die op zoek is naar voedsel!

Vroeg of laat breekt het je op. Niet voor niks kende het Sonja Bakker dieet een SAS-dag: ‘Schijt aan Sonja!’ Natuurlijk, anders hou je het niet vol! En zelfs als je het volhoudt tot je gestelde doel, wat gebeurt er dan daarna? Je gaat weer meer eten. Natuurlijk, je kunt niet je levenlang lijnen. Meer calorieën komen binnen en het lichaam weet wat het moet doen: de schade herstellen en als het even kan zich nog beter voorbereiden op de volgende ‘honger’. Je komt dus aan. Je lichaam staat nog steeds in de overlevingstand en zet elke calorie die het niet hoeft te verbranden weer om in lichaamsvet. En na een paar maanden ben je weer terug bij af. Of erger.

Eiwitdiëten werken niet!

Tegenwoordig zijn de eiwitdiëten veel populairder dan de diëten die op caloriebeperking gebaseerd zijn. Het idee is eenvoudig: beperk zoveel mogelijk je inname van koolhydraten (de primaire brandstof van ons lichaam) en vervang dat door zoveel mogelijk eiwitten. Soms worden die eiwitten aangeboden in shakes, maar bij het Dr. Frank Dieet kun je ze gewoon in eten in de vorm van vlees, eieren en kaas.

Opnieuw komt het lichaam in een ‘noodsituatie’: er komen weinig of geen koolhydraten (suikers dus) binnen. Koolhydraten zijn altijd de eerste keuze van ons lichaam om te gebruiken als brandstof: het is schone, effectieve en snelle brandstof. Maar ons lichaam is een wonder van creativiteit en kan altijd overschakelen op een plan B. In dit geval: vetten omzetten in suikers. De vetten uit onze voeding zijn dan de eerste bron, maar als die op zijn, dan spreekt het lichaam het lichaamsvet aan. En dat is precies wat deze eiwitdiëten willen bereiken: ketose, ofwel: verbranding van vetten.

Bovendien hebben de eiwitten een sterk verzadigend effect. Omdat het lichaam veel tijd nodig heeft om de eiwitten af te breken (want zoveel kan het onmogelijk gebruiken), voel je je langere tijd vol. Twee vliegen in één klap: je verliest lichaamsvet én je voelt je toch vol. Kan het mooier?

Maar er is een keerzijde.

De grote hoeveelheid eiwitten zijn ontzettend ongezond voor je lichaam. De nieren draaien overuren, met alle gevolgen van dien. Kris Verburgh (De voedselzandloper) somt de gevaren van hoge eiwitconsumptie op: verhoogde kans op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, botontkalking, auto-immuunziekten, allergieën en ontstekingen. Bovendien leidt de overconsumptie van eiwitten tot snellere veroudering. Kijk naar de huid van mensen die langdurige eiwitrijk eten en je ziet wat ik bedoel. Een hoge prijs voor wat gewichtsverlies.

Overigens kent een eiwitdieet hetzelfde probleem als de caloriebeperking: zodra het lichaam weer koolhydraten binnenkrijgt, probeert het de ‘schade’ te herstellen: de koolhydraten worden gebruikt als brandstof en de vetreserves worden aangevuld… je wordt weer zwaarder!

Verandering van lifestyle werkt wél!

Wat nu? Ben je dan veroordeeld tot je overgewicht? Nee, gelukkig niet. Er is een manier om gezond en blijvend gewicht te verliezen: een gezonde lifestyle!

Iedereen is het erover eens dat je gezonder wordt als je meer groente en fruit gaat eten. Maar wat denk je dat er gebeurt als groente en fruit het hoofdbestanddeel van je dagelijkse voeding gaan worden? Juist ja: je wordt gezonder en gezonder, je vindt je natuurlijke gewicht en je bulkt van de energie! En dat zonder calorieën tellen!

De plantaardige lifestyle is geen dieet, het is een lifestyle. Je doet het niet maar een paar weken om je ideale gewicht te halen, je doet het altijd omdat je op die manier elke dag geniet van een gezond, energiek en slank lichaam. Je ontzegt bovendien het lichaam niks waar het om vraagt. Daardoor krijgt ons lichaam met plantaardige voeding zelfs de kans om zich te herstellen van allerlei kwalen en gebreken. Er treedt blijvend herstel op, soms zelfs van ernstige medische kwalen!

Bovendien hoef je als planteneter nooit meer honger te hebben. Wie veel groente, fruit, granen en peulvruchten eet, krijgt heel veel gezonde koolhydraten binnen. Energie dus. Tegelijk krijg je op die manier alle eiwitten die je nodig hebt, maar nooit teveel. En wie bovendien regelmatig wat noten en zaden eet, komt ook aan de gezonde vetten niks tekort.

Je kunt eten zoveel je nodig hebt. Het is eenvoudigweg niet waar dat je van teveel koolhydraten uit groente, fruit en peulvruchten dik wordt (ook al vind je deze bewering overal op internet!). De eenvoudige caloriesom klopt dus niet – bepalend is waar je de calorieën van krijgt! De overvloedige koolhydraten zullen vooral je stofwisseling versnellen en je meer energie geven dan je ooit hebt gevoeld. Het is de ervaring van álle planteneters die ik ken!

Dus, heb jij overgewicht? Ben jij het zoveelste dieet zat? Ben je de moed verloren dat je ooit nog een slank en energiek lichaam kunt krijgen? Overweeg dan eens een échte verandering, een verandering van lifestyle. Word planteneter!

Boele Ytsma 

P.S. 1: Wil je je verder verdiepen in het planteneten, vraag dan de gratis 7-daagse Basiscursus Planteneten aan.

P.S. 2: Wil jij je lifestyle werkelijk veranderen, schrijf je dan vandaag nog in voor het programma ‘Word een planteneter in 28 dagen’. Vandaag kan het begin zijn van een nieuw leven!

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --